Test BOZP 13.06.2011

1. Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci přestávku na jídlo a oddech:



2. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit:



3. V kterém případě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky?



4. Které úrazy zaměstnavatel eviduje v knize úrazů?



5. Zaměstnavatel vyhotovuje záznamy a vede dokumentaci o všech pracovních úrazech:



6. Označte správnou definici pracovního úrazu pro účely zákoníku práce.



7. Kdo vyhotovuje záznam o úrazu a vede o něm dokumentaci, pokud zaměstnanec utrpěl úraz u jiného zaměstnavatele?



8. Jak často se provádí školení o právních a ostatních předpisech o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, pokud právní nebo ostatní předpis nestanoví jinak?



9. Vztahují se povinnost zaměstnavatele v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci též na osoby, které pro něj pracují na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti)?



10. S kým je zaměstnavatel povinen dohodnout rozsah vybavení pracoviště prostředky pro poskytnutí první pomoci a vybavení prostředky pro přivolání zdravotnické záchranné služby?



11. Zaměstnavatel může zajišťovat úkoly v prevenci rizik sám, má-li k tomu potřebné znalosti a pokud zaměstnává nejvýše:



12. Odborná způsobilost a zvláštní odborná způsobilost podle právních předpisů účinných do 1. ledna 2007 se považuje za splněnou nejdéle po dobu:



13. Zaměstnavatelé jsou povinni příslušnému oblastnímu inspektorátu práce zaslat záznamy o pracovních úrazech za uplynulý kalendářní měsíc:



14. Co se rozumí dle nařízení vlády, kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, průvodní dokumentací?



15. Zařízení musí být vybaveno provozní dokumentací. Následná kontrola zařízení musí být prováděna nejméně:



16. Od jaké výšky musí být pracoviště a přístupové komunikace k nim zajištěny proti pádu osob, pokud se nenacházejí nad vodou nebo látkami ohrožujícími v případě pádu život nebo zdraví osob popálením, poleptáním, akutní otravou, zadušením?



17. Zaměstnavatel při zajištění bezpečného stavu pracoviště:



18. Ve stavbách pro výrobu a skladování musí být první (nástupní) a poslední (výstupní) stupeň v každém schodišťovém rameni:



19. Jaké činnosti může řidič vykonávat během bezpečnostní přestávky?



20. V kterých případech musí řidič během jízdy na pozemních komunikacích použít výstražnou vestu s vysokou viditelností?



21. Předpokladem k získání odborné způsobilosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci fyzickou osobou, která dokončila střední vzdělání maturitní zkouškou je mimo jiné:



22. Jaký druh právního předpisu ukládá zaměstnavateli podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců zpracovat, kategorizaci prací?



23. Ochranný nápoj chránící před zátěží chladem se poskytuje na venkovním pracovišti pokud je teplota v průběhu osmihodinové směny nižší než:



24. Hygienický limit pro hmotnost ručně manipulovaného břemene přenášeného mužem při občasném zvedání a přenášení je:



25. Hygienický limit pro hmotnost ručně manipulovaného břemene přenášeného ženou při častém zvedání a přenášení je:



26. Pro jednoho zaměstnance musí být v prostoru určeném pro trvalou práci volná podlahová plocha nejméně:



27. Kdo je povinen zabezpečovat pravidelné školení zaměstnanců o požární ochraně?



28. Jak často se opakuje školení zaměstnanců o požární ochraně?



29. Jak často se provádí kontroly hasicích přístrojů?



30. Označte skupinu vyhrazených technických zařízení: